vrijdag 16 maart 2012

Noorse politie erkent trage reactie op bloedbad Breivik

PST Nydalen (Foto: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix)
De politie in Noorwegen heeft toegegeven dat er sneller had moeten worden gereageerd toen de Noorse terrorist Anders Breivik het vuur opende op het eilandje Utoya. Het arrestatieteam was onder meer te laat doordat de boot te klein was en het daardoor begaf. 
22. juli, regjeringskvartalet  (Foto: Roald, Berit/Scanpix)
De politie reageerde ook traag door een falend communicatiesysteem. 'Ik heb er spijt van dat we de verdachte niet eerder konden arresteren,' zegt Oeystein Maeland van de Noorse politie. 
Utøya (Foto: Roald, Berit/Scanpix)
Volgens Maeland had het sneller gekund. 'Als de boot niet overvol was, had de politie Utoya sneller bereikt. Of dit tot een beter resultaat zou hebben geleid, kan ik niet met zekerheid zeggen maar we kunnen het niet uitsluiten.'
In Noorwegen is het proces tegen Breivik inmiddels in volle gang. Breivik is tot twee keer toe ontoerekeningsvatbaar verklaard. Volgens psychiaters is hij paranoïde, psychotisch en schizofreen en hoort hij thuis in een psychiatrische instelling en niet in de gevangenis.

Dit leidde tot kritiek van de nabestaanden die willen dat hij de gevangenis in gaat. Breivik heeft bekend schuldig te zijn aan zijn daden, de bomaanslag in Oslo en de schietpartij op Utoya, maar hij ontkent dat hij een misdrijf heeft begaan.






Geen opmerkingen: