"Wolken zullen vanavond niet verhinderen dat het nooderlicht te zien is" Als de znnestorm die op dit moment met de atmosfeer van de aarde botst tenminste sterk genoeg is. Dat zegt NOS weerman Marco Verhoef.
De zonnestorm heeft tot nu toe verder geen problemen opgeleverd. Er werd gevreesd voor problemen in de luchtvaart, met communicatiesatellieten en met het elektriciteitsnet.
De zonnestorm, een golf van elektrisch geladen deeltjes, is volgens wetenschappers de grootste in vijf jaar. De verwachting is dat de storm de rest van de avond en nacht nog doorgaat.
Zonnevlam
Zonnestormen zijn afhankelijk van de activiteit van de zon. En die beweegt op en neer over een periode van ongeveer elf jaar. Op dit moment wordt de zon langzaam weer actiever. Eind 2013 bereikt hij waarschijnlijk zijn maximale activiteit. Hoe actiever de zon, hoe groter de kans is op een zonnestorm.
Zo'n storm ontstaat soms bij een zonnevlam. Dat is een enorme explosie op het oppervlak van de zon. Dit soort explosies zijn vaak vele malen groter dan de aarde. Hierbij kan een storm van elektrisch geladen deeltjes ontstaan, die met enorme snelheid door de ruimte raast.
Vliegverkeer
Zo'n fenomeen kan een groot effect op de aarde hebben. Als de storm in onze richting blaast, zal die op het magnetisch veld van de aarde botsen. Dit veld voorkomt dat de deeltjes het oppervlak bereiken, maar ook hoog in de atmosfeer zijn ze nog gevaarlijk.
Omdat de deeltjes elektrisch geladen zijn, kunnen ze ons elektriciteitsnetwerk overbelasten. In het ergste geval valt het elektriciteitsnetwerk daardoor uit. Bovendien verstoren de deeltjes de communicatie met satellieten, wat telefoons, gps-systemen en het vliegverkeer kan hinderen.
vanaf het internationale ruimtestation ISS
Donkere plekken
De geladen deeltjes van de zon die hoog in de atmosfeer in reactie komen met de daar al aanwezige deeltjes zorgen ook voor een unieke lichtshow: het noorderlicht.
Hoe meer deeltjes op de aarde af komen, des te groter het gebied waar het noorderlicht gezien kan worden. Bij helder weer zoals vanavond, en bij de juiste omstandigheden, kunnen we dit fenomeen zelfs in Nederland zien. Op donkere plekken zou het schijnsel aan de noordelijke horizon te zien kunnen zijn.
. Foto: Jónína Guðrún Óskarsdóttir
Geen opmerkingen:
Een reactie posten