donderdag 8 maart 2012

Ålesund


Deze foto hebben we genomen vanaf de berg Aksla en het uitzichtpunt Fjellstua.


In 1848 verkrijgt de stad haar stadsrechten. De invloed hiervan op de ontwikkeling van Ålesund is beduidend geweest. In 50 jaar tijd groeit de bevolking aan van 1200 tot 11.000 zielen. De aanwezigheid na 1860 van enorme scholen kabeljauw verklaart mede deze bevolkingsexplosie. De stad ontwikkelde zich tot een van de grootste vissershavens van Noorwegen en tot belangrijkste exporthaven van stokvis.


VuurIn de nacht van 22 op 23 januariVuur 1904 verwoestte een brand nagenoeg deVuur volledige stad. De meeste huizenVuur waren, zoals trouwens meestal in Noorwegen,Vuur opgetrokkenVuur uit hout. Een omgevallen petroleumlamp Vuurzou de brand veroorzaaktVuur hebben. 


Wolken mini plaatjesZe werd nog door eenWolken mini plaatjes zuidwesterstorm aangewakkerdWolken mini plaatjes en woedde 16 uur, verwoestteWolken mini plaatjes 850 huizen en maakte 10.000Wolken mini plaatjes inwoners dakloos. Verwonderlijk viel hierbij slechtsWolken mini plaatjes één dode te betreuren,Wolken mini plaatjes een vrouw die haar huis wasWolken mini plaatjes ingelopen om haar inboedel te redden.Wolken mini plaatjes

Hij/zij hád een zeester...
Zeester dieren
Van overal kwam hulp om de stad te herbouwen. Bekend is dat de Duitse keizer Wilhelm II die een groteHuizen mini plaatjes bewonderaar van Noorwegen was, enkele schepen met levensmiddelen, medicamenten enHuizen mini plaatjes bouwmaterialen stuurde. Ook zorgde hij ervoor dat vele bouwvakkers en architecten naar de stad kwamen. Deze laatsten waren jonge Noren dieHuizen mini plaatjes in het buitenland hadden gestudeerd en sterk beïnvloed waren door de stijl die toen Huizen mini plaatjesfurore maakte: de Jugendstil.
Lijnen glitter plaatjes
Lijnen glitter plaatjes

 Deze wederopbouw maakte de stad beroemd: de oude binnenstad is tot op heden vrij intact gebleven.

Lijnen glitter plaatjes

Het wapen van Ålesund
Lijnen glitter plaatjes

1 opmerking:

Karsten zei

Leuk stukje... Dit jaar maar weer doen maar dan proberen Runde er aan vast te plakken. Misschien kunnen we hier in de buurt (op de terugweg) iets boeken?!

X moi