dinsdag 14 februari 2012

Vissen

Noorwegen is een visland bij uitstek.


Noorwegen is het land met onbegrensde vismogelijkheden, de zee, de fjorden, de rivieren en de meren alles vraagt om bevist te worden.
De mogelijkheden zijn eindeloos, op zee en langs de kust kun je overal vissen, je hebt geen vergunning nodig.

Noorwegen heeft 54.000 km kustlijn dus is er ruimte genoeg voor alle vissers.

 Morgens vis je op zee naar kabeljauw, leng, koolvis of heilbot. Daarna vis je op de fjord tegen het decor van het Noorse berglandschap. In de middag is de snelstromende zalmrivier aan de beurt en in de avond ga je vliegvissen op een van de talrijke meren in Noorwegen.

Met de bellyboat komen er weer vele nieuwe stekken bij.

Zoetwatervissen in Noorwegen

Vissen in de Noorse meren, rivieren en beken op wilde forel, vlagzalm, snoek, houting en beekridder is goedkoop en nog grotendeels onontdekt.
In vergelijking tot het diepzeevissen en het vissen op zalm, is veel van de visserij op zoetwater in Noorwegen nog een goed bewaard geheim. Door geheel Noorwegen vind je gebieden waar je, tegen een vergoeding van slechts enkele euro’s, eindeloos veel meren en rivieren kunt bevissen; waarbij je deze wateren meestal helemaal voor jezelf alleen hebt


Dit is een lipvis... Ik had 'm zelf anders genoemd..

Visseizoen
De beste periode om te vissen varieert van regio tot regio en hangt af van de geografische breedte en van de hoogte waarop een water gelegen is, maar over het algemeen kun je zeggen dat de beste periode voor de meeste vissoorten begint in mei. September en zelfs oktober kunnen, voordat de wateren dichtvriezen, nog spectaculair goed zijn.

Vissoorten

De bruine forel of beekforel is in veel wateren te vinden. Andere vissoorten betreffen vlagzalm, houting en beekridder. De ecologie van de meren in Noorwegen biedt ook goede levensomstandigheden voor de snoek, die voor een opwindende sport kan zorgen voor sportvissers die aan de slag gaan met kunstaas of met streamers aan een zwaardere vliegenhengeluitrusting.

Beekridder

Veel van de grote zalmrivieren bieden ook een goede visserij op forel en zeeforel en zeker de visserij op forel wordt hier vaak genegeerd. Dit wil niet zeggen dat de visserij eenvoudig is. Er zijn plaatsen waar, soms, grote forellen die zich ophouden in kristalhelder water dat stroomt door weelderig weideland gevangen kunnen worden op forse streamers, maar op andere momenten negeren ze al het gebodene met uitzondering van de kleinste droge vliegen die gepresenteerd worden aan zeer dunne leaderpunten.
In tegenstelling hiermee zijn er ook vele bergmeren en ruige bergstromen waar elke pool vis lijkt te bevatten die met graagte een redelijk gepresenteerde vlieg willen pakken.


Visgebieden

Waar te beginnen? Wanneer we van zuid naar noord trekken, dan behoren tot de best bekendstaande gebieden de Hemsedal vallei, waar de rivier de Hemsila en haar zijrivieren volgens velen een uitstekend leefgebied voor de forel vormt. Ook de bovenloop van de Glomma heeft een goede naam, Hans van Klinken ontwikkelde hier de Klinkhamer Special, een patroon dat inmiddels over de gehele wereld bekend is.
Trøndelag, in centraal Noorwegen, is een regio met duizenden meren, rivieren en beken, en met niet minder dan zeven Nationale Parken biedt ze ook eindeloze mogelijkheden voor het vissen op beekridder in een ruig berglandschap, of op vlagzalm, forel en snoek in de beboste valleien. Wanneer je verder noordwaarts reist, dan is Noorwegen hier beter bekend voor het vissen op zalm en kabeljauw, maar de rivieren en meren van Troms en Finnmark (veel noordelijker kun je niet gaan in Europa) zijn gevuld met opwindende verrassingen.
Hoewel deze bestemmingen een goed uitgangspunt vormen voor een visvakantie, zijn er duizenden andere plekken door heel Noorwegen, met name in de wat meer afgelegen gebieden, die nog grotendeels onontdekt zijn door bezoekende sportvissers en mogelijk zelfs door de lokale vissers. Waarom ga je hier niet heen en ga je ze voor jezelf ontdekken?


Kust- en diepzeevissen in Noorwegen

De Noorse kustlijn is een uitstekende locatie voor kust- en diepzeevissen.



Regine, een plaatselijke visserman, nam ons met plezier mee richting de diepe viswateren rond de Lofoten, waar de grotere exemplaren voorkomen.
Veel visserslui gaan die kant op dus een vistochtje regelen zal nooit een probleem zijn.
'Het is niet eens écht een groot exemplaar' zegt Regine. Even later halen we een kabeljauw van een kilo of 10 binnen.
Een vis van dergelijk formaat in deze wateren vangen is gebruikelijk. De sonar toont de vis op een schempje aan boord waardoor ze relatief eenvoudig te vangen is.
Wanneer u geen zeebenen heeft, kunt u ook een hengel huren en een goeie stek aan land opzoeken. Op de beste visplekken in Noord Noorwegen is het niet ongewoon na de derde of vierde worp beet te hebben. Voor het vangen van de 'grote jongens' kunt u echter het beste op open zee terrecht.
Kabeljauw, makreel en koolvis komen veel voor, maar als u geluk hebt slaat u wellicht een zeldzame zeewolf en makreelhaai aan de haak.

Wet- en regelgeving

Voor kust- of diepzeevissen behoeft niet betaald te worden en dat geldt ook voor het vangen van zalm en forel, zolang u maar met een hengel vist. Uitvoer van vis of visproducten is bij wet beperkt tot maximaal 15 kg. per persoon.

Minimale maten

Houdt er rekening mee dat u geen vis mag houden die kleiner is dan de volgende maten:
SoortenGebiedMinimum
HeilbotHet hele land60 centimeter
KabeljauwTen zuiden van 64°N40 centimeter
Ten noorden van 64°N47 centimeter
SchelvisTen zuiden van 64°N31 centimeter
Ten noorden van 64°N44 centimeter
Pollak 32 centimeter
ScholWest Lindesnes29 centimeter
Oost Lindesnes27 centimeter
KrabNoorden van Rogaland13 centimeter
Rogaland en de Zweedse grens11 centimeter
KreeftHet hele land25 centimeter
Grote JacobsschelpHet hele land10 centimeter
Noorse kreeftHet hele land13 centimeter

Veilig vissen

Zelfs als het ’s morgens mooi weer is, wil dat helaas nog niet zeggen dat het de gehele dag zo blijft. Kijk of luister naar het weerbericht of vraag informatie aan iemand die lokaal bekend is alvorens u vertrekt. Wanneer bewolking snel toeneemt en donkerder wordt, is het verstandig om terug te keren. Laat ook iemand weten waarheen u gaat en wanneer u denkt terug te keren.

Draag een zwemvest indien u er met de boot op uit gaat.
Geintje..


Zalmvissen in Noorwegen

Maak dezelfde reis als de Britse lords in vroeger tijden en ga op zalmvissen in Noorse rivieren.  




Noorse zalm - Foto: Innovation NorwayGrote zalm

De eerste toeristen die uit Engeland naar Noorwegen kwamen, waren mensen uit hogere kringen die op zalm kwamen vissen. Vandaag de dag worden elk jaar zo’n 145.000 zalmen gevangen in de Noorse rivieren en het zijn niet alleen maar de rijke Britten die strijden om de eer wie de grootste vis vangt. Als u geluk hebt, kunt u naar huis terugreizen met een zalm die meer dan 20 kilo weegt.

Snelstromende rivieren

Er zijn een aantal prima zalmrivieren, verspreid over het hele land.

Probeer het eens in de machtige Namsen of in de snelstromende, maar gereguleerde Suldalslågen of de adembenemende Beiar, de krachtige en onstuimige Gaula, de kronkelende en rustige Stjørdal of een van de overgebleven 450 zalmrivieren in Noorwegen.

De krachtige rivieren produceren de grootste Atlantische zalm in de wereld.




 De beste tijd

Over het algemeen is de periode van midden juli tot midden augustus het beste om op zalm te gaan vissen, maar dat kan plaatselijk verschillen. De plaatselijke VVV-kantoren en plaatselijke sportwinkels kunnen u informeren over de mogelijkheid van zalmvissen in de regio.

Benodigdheden

Bovenop de lokale visvergunning, die u normaal kunt betalen bij het plaatselijke VVV kantoor, het plaatselijke postkantoor, de lokale sportwinkel, of de dichtsbijzijnde camping / hotel / hut, zult u de vergoeding aan de overheid bij het plaatselijke postkantoor of online bij Inatur moeten betalen.

Saumon remontant une cascade, Norvège. Photo: Yngve Ask/Innovation Norway

De toestand van de Noorse zalmrivieren en de visstand

De Noorse zalm rivieren zijn over het algemeen 'gezond'.

Lokale verenigingen hebben strenge maatregelen vastgesteld om te voorkomen dat de parasiet in de rivieren komt, alle hengelaars zijn verplicht om de laarzen en uitrusting te desinfecteren voordat ze gaan vissen. Lees meer over desinfecteren van uw visuitrusting op.

<><><><><><><><><><><><><><><>>
Totaal aantal zalmen en zeeforellen met de hengel gevangen in Noorse rivieren (teruggezette vissen niet meegerekend)
Jaar
Totaal aantal zalmen
Aantal zalmen beneden 3 kilo
Aantal zalmen 3-7 kilo
Aantal zalmen boven 7 kilo
Totaal aantal zeeforellen
2000
189 433
135 772
40 764
12 897
115 721
2001
178 137
118 074
43 875
16 118
102 292
2002
118 812
70 584
33 696
14 532
104 674
2003
145 273
97 907
33 505
13 861
110 445
2004
96 578
60 872
26 003
9 703
94 659
2005
148 258
110 151
26 841
11 708
98 924
2006
141 838
94 301
38 459
9 078
81 435
2007
95 997
52 770
31 361
11 866
75 797
2008
111 935
60 804
33 568
17 563
49 182

                  
Toch wil ik nog even kwijt dat ik nu vissen zit te promoten, terwijl ik niet snap wat er leuk aan is...





1 opmerking:

Karsten zei

Hi Love,

leuk om te lezen... ik wist ook een hoop dingen nog niet!

X