zondag 5 februari 2012

Klimaat

Lente in Utne in Hardanger

 

Klimaat

Noorwegen wordt vaak beschouwd als een koud en nat land in het hoge noorden van Europa. Het land ligt inderdaad op dezelfde breedtegraad als Alaska, Groenland en Siberië. Vergelijkbaar met deze landen heeft Noorwegen echter een gunstig klimaat met veel variaties.




Van Lindesnes in het uiterste zuiden tot de Noordkaap in het uiterste noorden omvat Noorwegen meer dan 13 breedte° . Dat is net zoveel als van Lindesnes tot aan de Middellandse Zee. Daarnaast heeft Noorwegen grote verschillen in het aantal zonuren in een jaar. De verschillen zijn het grootst in het noorden van Noorwegen, met haar middernachtszon in de zomer en het ontbreken van de zon in de winter. Daarnaast zorgen ook de bergen en dalen voor lokale klimaatverschillen over relatief korte afstanden.

Er wordt in Noorwegen ook wel gesproken van een kustklimaat of maritiem klimaat aan de kust en een continentaal klimaat in het binnenland, ver van de kust. Daarnaast heeft men een poolklimaat, bijvoorbeeld op Svalbard en in delen van Finnmark. Tot slot kent men ook nog het bergklimaat in Noorwegen, hogerop in de bergen.


Geen opmerkingen: