woensdag 15 februari 2012

Geirangerfjord en Trollstigen




Geirangerfjord en Trollstigen

Bezoekers van de Geirangerfjord en de nabijgelegen Trollstigen bergweg zullen hun reisindrukken niet snel vergeten.


Noorwegen in de overtreffende trap

Hier is het fjordenlandschap op zijn mooist: de fjorden zijn hier zo’n 600 meter diep, de bergtoppen reiken tot boven de 2000 meter. In het midden van de 19de eeuw kwamen de eerste Engelsen als toerist naar dit gebied. Vandaag de dag zijn de Geirangerfjord en de Trollstigen met de omringende regio razend populair.
Dat betekent tegelijkertijd goede verbindingen en tal van accommodaties om te overnachten, van campings tot luxueuze hotels. Vanuit Oslo (dank je Jorunn!) is het circa 7 uur en 30 minuten rijden naar Geiranger via de route Oslo –Valdresflya – Strynefjell - Geiranger (afstand 435 kilometer)
Het klimaat is ’s zomers relatief mild. ’s Winters valt er in de berggebieden heel veel sneeuw.

Highlights
De fameuze Geirangerfjord ( die samen met de Nærøfjord op de lijst van Werelderfgoed van UNESCO staat) met zijn steile wanden en imposante watervallen zoals de Zeven Zusters en de Bruidssluier.
Flydalsjuvet, een fameus uitzichtpunt hoog boven de Geirangerfjord. Een ideale plaats om prachtige foto’s te maken.

De 7 zusters








De Bruidssluier of de vrijer...


Dit bergketen heet ook de 7 zusters, maar dit is in Helgeland in het noorden van Noorwegen


Ørnesvegen – de Adelaarsweg – vanaf een bergplateau daalt u middels 11 haarspeldbochten af naar de Geirangerfjord. Stop onderweg bij het uitzichtpunt voor een magnifiek overzicht over de Geirangerfjord.
Ørnesvegen / de Adelaarsweg
         
Dalsnibba, een bergtop even buiten Geiranger. Via de Nibbevegen (alleen ’s zomers geopend) vanaf Djubvasshytta met de auto naar een hoogte van 1500 meter. Vandaar een fascinerend uitzicht over Geiranger en de ruige bergwereld met zijn besneeuwde bergtoppen
Uitzichtspunt vanaf de Dalsnibba

Trollstigen

(ook wel: de Trollenweg) is een weg van Rauma tot Geiranger circa 20 km van Åndalsnes in Noorwegen.
Het is een populaire toeristische weg met elf haarspeldbochten. De weg is geopend op 31 juli 1936 door koning Haakon VII na een bouwtijd van acht jaar. Het is een smalle weg en op maar een paar plaatsen kunnen auto´s elkaar passeren.
Boven op de top is een uitkijkplatform, Trollstigheim geheten, waarvandaan er een mooi uitzicht is op de weg en de watervallen zoals Stigfossen. In de wintermaanden is Trollstigen gesloten. Zelfs in het voorjaar (mei-juni) is de weg naar de Trollstigen soms in de ochtend vanwege nachtvorst enkele uren gesloten.
Rondom zijn de toppen van de Dronning (1568 m.), de Kong (1593 m.) en de Bispe (1475 m.).

Gudbrandsjuvet,

 te vinden halverwege tussen de Trollstigen en Valldal, is een diepe kloof waar het water met grote kracht doorheen stroomt. Zo krachtig dat in de loop der tijden grote potholes zijn ontstaan.



Herdalssetra ligt aan het einde van het mooie Herdalen en bestaat uit 30 oude boerderijen. Al meer dan 300 jaar wordt hier het boerenbedrijf uitgeoefend, vooral het houden van geiten.











Geen opmerkingen: