donderdag 9 februari 2012

Trollen

Trol
(mythisch wezen)

Bostrollen

Een trol is een mythologisch wezen dat oorspronkelijk uit Noord-Europa (met name Noorwegen) komt. In de Oud-Noorse mythologie waren trollen jötun. Later ging het in de Scandinavische folklore om aparte reusachtige lelijke en onvriendelijke wezens die mensen konden opeten.



In Noordse mythologie is troll een andere naam voor jötunn, de reuzen uit de oertijd die afstammen van de hermafrodiete oerreus Ymir. Deze reuzen zijn groter dan de goden met wie ze soms trouwen. In de latere Scandinavische folklore werden trollen aparte wezens.
In de Noordse mythologie worden jötnar ook wel troll of thurs (þyrs in Oud-Engels) genoemd. Bronnen in het Oud-Noors vermelden dat trollen in afgelegen bergland en grotten wonen. Soms wonen ze samen als vader en dochter of moeder en zoon. Ze worden haast nooit als vriendelijke wezens beschreven.[1]
In de Scandinavische folklore zijn trollen bijzondere, meestal reusachtige en lelijke wezens



In vele verhalen komen ze voor: ze zijn dan heel oud, erg sterk maar traag en suf. Soms eten ze mensen en verstenen ze in het zonlicht. Zij kunnen het geluid van kerkklokken niet verdragen en moeten daarom ver van de beschaving leven, in de bergen of in de verste wouden. Komen ze dan soms toch naar de mensengemeenschap dan is dat vooral om het kerkgelui te doen ophouden door grote rolkeien op kerkgebouwen te gooien.



Nog steeds worden markante punten en rotsen zoals zwerfkeien in het Scandinavische landschap aan trollen toegeschreven



De Troll bij Geiranger


 

3 opmerkingen:

Kim zei

Ola ;)
Zet die foto van jou en die trol erop, dan zie je echt hoe groot die is! (in eerste instantie bedoelde ik het niet sarcastisch...)Hahaha
Leuk stukkie over die trollen!
Knufkus
mIkkie

Barbara zei

Hm... nee, tuurlijk... jij niet sarcastisch...

aroma zei

Waar blijf die foto........ heb geen flauw idee hoe groot die troll is.