dinsdag 5 juni 2012

Peer Gynt

Peer Gynt is een toneelstuk geschreven door Henrik Ibsen, uit 1867.
Henrik Ibsen
Samen met de toneelmuziek van Edvard Grieg geschreven voor de première in 1876 (tijdens concerten uitgevoerd als de Peer Gynt Suite), is het toneelstuk erg beroemd geworden.
    Edvard Grieg
In opdracht van de Noorse regering had Ibsen een rondreis gemaakt door de Ronde Bergen om daar verhalen van het volk op te tekenen. 


In het dorp Vinstra schreef Ibsen de avonturen van de historische Peer Gynt uit de mond van de bergbewoners.

Vinstra
Daar is ook het graf van Peer Gynt.
Later, in Rome, schreef Ibsen aan de hand van zijn aantekeningen het toneelstuk.
 Het notitieboekje met de aantekeningen is te bezichtigen in een museum in Noorwegen.
Peer Gynt bij de Trollen
Boven Lillehammer, tussen Rondane en Jotunheimen ligt het rijk van Peer Gynt.
Door het rijk van Peer Gynt lopen twee bekende bergroutes. De onverharde Peer Gynt weg die door een mooi, soms woest landschap voert is de bekendste.

PGR-hoved.jpg
Het toneelstuk uitgevoerd bij het Gålåmeer 
De bergweg is de verbinding tussen het Gudbrandsdal en het rijk van Peer Gynt. De Peer Gynt weg begint in Swingvoll en loopt langs onder meer Skeikampen, Gausdal en het Gålåmeer. De weg is alleen geopend in de zomer en wordt gesloten als er sneeuw valt.



De tweede weg, de Peer Gynt Setervei, begint in de buurt van Vinstra en loopt in westelijke richting tot vlak bij het nationaal park Rondane. Het is een smalle, ongenummerde tolweg van 45 kilometer die langs meertjes, bossen en een enkele hut loopt.



 Het is de geboortestreek van Peer. Het hoogste punt van de route ligt op 1109 meter en biedt een schitterend uitzicht naar alle kanten.


Geen opmerkingen: