donderdag 3 mei 2012

Skrik (De schreeuw) van Edvard Munch

Het schilderij De Schreeuw van Edvard Munch is woensdagavond bij veilinghuis Sotheby's in New York verkocht voor 119,9 miljoen dollar, omgerekend ruim 91 miljoen euro. Dat is een recordbedrag voor een schilderij dat op een veiling is verhandeld.
Zeven bieders bleven de prijs opdrijven, totdat na twaalf minuten de hamer viel. De opbrengst van het schilderij was aanvankelijk geschat op ongeveer 80 miljoen dollar, maar er waren ook analisten die vooraf hadden gezegd dat het niet zou verbazen als het 200 miljoen dollar opbracht. 
Vliegend geld

Het verhaal achter het schilderij


De Schreeuw (Noors: Skrik) is de naam van een viertal schilderijen van Edvard Munch uit 1893. 
De oorspronkelijke versie van de schreeuw uit 1893 hangt in het
 Nationaal kunstmuseum (Nasjonalgalleriet) in Oslo.
Op een avond wandelde Munch met vrienden terug naar de stad Oslo. Ze bleven staan op een brug. Terwijl zijn vrienden doorliepen bleef Edvard staan, aangegrepen door het landschap en de lucht met de ondergaande zon. Hij hoorde en voelde het landschap rondom hem schreeuwen. Hij kreeg een onmachtig en depressief gevoel. Deze gebeurtenis maakte zo veel indruk op hem dat hij deze gebeurtenis later vastlegde op doek.
File:Edvard Munch 1933.jpg

Hij schilderde De Schreeuw in een periode na een bijzonder pijnlijke liefdesverhouding met een getrouwde vrouw genaamd Millie Thaulow

In 2003 beweerden Amerikaanse astronomen de exacte plek waar Munch zijn ervaring had te hebben teruggevonden in de haven van Oslo. Tevens meenden zij met zekerheid te kunnen zeggen dat de buitengewoon rode hemel veroorzaakt was door de uitbarsting van de vulkaan Krakatau in 1883.
Hoewel de meeste mensen denken dat de naam van het schilderij refereert aan het figuurtje op de voorgrond slaat De Schreeuw eigenlijk op het landschap dat schreeuwt. Het figuurtje toont aan dit geschreeuw niet meer te kunnen verdragen.
FEIRER MUNCH: Googles søkesider over hele verden tar seg friheter med Munchs «Skrik» i anledning malerens fødselsdag i dag, 12. desember.
Na Munchs dood werd De Schreeuw ongemeen populair. Het werd vele malen herwerkt en gereproduceerd door tal van kunstenaars. Er werden honderden gadgets van gemaakt en het figuurtje werd een symbool.
  


Zo is het masker dat in de film Scream gebruikt wordt, gemaakt op basis van dit schilderij.




  


            




 

Schrikken smileys

Geen opmerkingen: